top of page

FEHMİ BAYRAKTAROĞLU(Eğitimci, Şair ve yazar)

                       B A B A
SEN BENİM GÖZÜMDE, KOCA BİR DAĞDIN,
ZAMANSIZ GİTMENE, ŞAŞIRDIM BABA,
BİZLERİ ELEME, KEDERE BOĞDUN,
AZAP DENİZİNİ, TAŞIRDIM BABA…

SEN GİDİNCE NELER, GELDİ BAŞIMA, 
FELEK AĞU KATTI, TATLI AŞIMA,
AĞRILAR SIZILAR, GİRDİ DÖŞÜME,
SENSİZ DOLAŞAMAZ, DÜŞERDİM BABA…

SENSİZ BU DÜNYADA, YAŞARIM SENİ,
SEVGİNLE KAVURUP, YAKTIM BU TENİ,
NEYLEYİM SEN YOKSAN, CANSIZ BEDENİ,
GÜCÜM OLSA SENLE, KOŞARDIM BABA…

CÜZ CÜZ OKUMUŞTUN, KUR’AN YASİNİ,
ZALİM ECEL KESTİ, BÜLBÜL SESİNİ,
SEN YAPMIŞTIN, ŞAİRLİĞİN HASINI,
SENİN ATEŞİNLE, PİŞERDİM BABA…

BIRAKIPTA GİTTİN, BİZLERİ YETİM,
ERİYOR İÇİMDE, KEMİĞİM ETİM,
RAHAT OL KABRİNDE, METİN OL METİN,
GÜL İLE, KABRİNİ, DÖŞERDİM BABA…

NEREYE GİDEYİM, N’OLACAK HALİM,
ÖLÜMÜNLE BABA, KIRILDI BELİM,
KONUŞAMAZ OLDU, O BÜLBÜL DİLİN,
ARDIN SIRA DAĞLAR, AŞARDIM BABA…

BEN OĞLUNUM RAHMİ, BAYRAKTAROĞLU,
SEN GİTTİN GİDELİ, YÜREĞİM DAĞLI,
GÖZLERİM GÖRMÜYOR, DÜNYAM BUĞULU,
BU ŞİİRDE SENİ, TAPŞIRDIM BABA…

RAHMİ BAYRAKTAROĞLU

 

                 BABAMIN

 

Dünyanın malına değer vermezdi,

Yok idi sarayı hanı babamın,

Fakir, yoksul, değil ama çok mertti,

Var idi şerefi şanı babamın.

 

                   Herkes gibi vardı onunda derdi,

                   Yoldan geçenleri davet ederdi,

                   Fakir sofrasına buyurun derdi,

                   Misafir doluydu yanı babamın.

 

Herkesi severdi gönül kırmazdı,

Hiç kimsenin yaşamını sormazdı,

Namazı kılmadan asla durmazdı,

Duasız geçmezdi anı babamın.

 

                   Her zaman kuran ı hatim edende,

                   Yatağa girerdi uyku çökende,

                   Gece biter iken şafak sökende,

                   Erken ağarırdı tanı babamın.

 

İyi bir şairdi şiir yazardı,

Sahte şairlere o hep kızardı,

Sayısız yazısı, şiiri vardı,

Tanınırdı, vardı ünü babamın.

 

                   O kraldı çadırıma obama,

                   Çabası bulaştı  benim çabama,

                   Biraz bende benzemişim babama,

                   Damarda dolaşır kanı babamın.

 

Bayraktaroğ luyum  güllerim soldu,

Ağlaya, ağlaya gözlerim doldu,

Ebedi mekanı kabristan oldu,

Kara toprak oldu sonu babamın.

RAHMİ BAYRAKTAROĞLU

        Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı Yaylaaltı (Satlel) köyünde 4 Haziran 1933 tarihinde doğdu. Bayraktaroğlu sülalesinden, Hacı Merdali Efendi’nin oğludur. Annesi Süngülü (Arile) köyünden, şair, nüktedan ve hazır cevap İbrahim Efendi’nin kızı Hoca Abla olarak tanınan Gülnaz Hanım’dır.

        Fehmi Bayraktaroğlu ilköğretiminin ilk üç sınıfını kendi köyündeki Eğitimli İlkokul’da, 4. sınıfı Kalkankaya İlkokulu’nda, 5. sınıfı Binbaşı Eminbey İlkokulu’nda tamamlayarak 1945 yılında ilkokul diploması aldı. Aynı ayın sonbaharında eğitmen amcası Rıza Efendi’nin yardımı ile o tarihte Kars bölgesinin öğretmen yetiştiren ve en önemli okulu olan Kars Susuz Cilavuz Köy Enstitüsü’ne kaydını yaptırdı.

       1950 yılında bu okulu dönem birincisi olarak bitirip Kars’ın Kağızman ilçesi Çengili köyünde öğretmenlik görevine başladı. Bir yıl burada hem öğretmenlik hem de okul müdürlüğü yaptıktan sonra, kendi köyü olan Yaylaaltı’na naklen tayin edildi. 1954 yılında Posof ‘un Yeniköy İlkokulu’na atandı. 1958 yılında askere gidip 1959 yılında terhis oldu ve Kağızman’ın Camuşlu köyü ilkokulunda öğretmenliğe döndü. Camuşlu, Kağızman’ın en büyük köylerinden olduğu gibi başta Cemal Hoca, Cemal Turan olmak üzere pek çok şair ve kültür adamı yetişen bir yerdir. Belki buradaki ortamın da etkisiyle şiirler yazmaya, araştırma yapmaya yöneldi. 2 yıl bu köydeki görevinden sonra tekrar ilçesine tayin yaptırıp İncedere köyü ilkokulu öğretmeni ve müdürü görevi verildi.

         1969 yılında Posof HALK EĞİTİMİ MERKEZ Müdürü oldu. 1984 yılına kadar buradaki idarecilik görevini yürütürken, Posof’u her yönüyle inceledi, halk şairlerini araştırdı, sosyal, kültürel ve dini konularda çalışmalar yaptı. 1985 yılında emekli oldu, İzmir’in Kemalpaşa ilçesine yerleşti. Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı Yaylaaltı (Satlel) köyünde 4 Haziran 1933 tarihinde doğdu. Bayraktaroğlu sülalesinden, Hacı Merdali Efendi’nin oğludur. Annesi Süngülü (Arile) köyünden, şair, nüktedan ve hazır cevap İbrahim Efendi’nin kızı Hoca Abla olarak tanınan Gülnaz Hanım’dır. Fehmi Bayraktaroğlu ilköğretiminin ilk üç sınıfını kendi köyündeki Eğitimli İlkokul’da, 4. sınıfı Kalkankaya İlkokulu’nda, 5. sınıfı Binbaşı Eminbey İlkokulu’nda tamamlayarak 1945 yılında ilkokul diploması aldı. Aynı ayın sonbaharında eğitmen amcası Rıza Efendi’nin yardımı ile o tarihte Kars bölgesinin öğretmen yetiştiren ve en önemli okulu olan Kars Susuz Cilavuz Köy Enstitüsü’ne kaydını yaptırdı. 1950 yılında bu okulu dönem birincisi olarak bitirip Kars’ın Kağızman ilçesi Çengili köyünde öğretmenlik görevine başladı. Bir yıl burada hem öğretmenlik hem de okul müdürlüğü yaptıktan sonra, kendi köyü olan Yaylaaltı’na naklen tayin edildi. 1954 yılında Posof ‘un Yeniköy İlkokulu’na atandı. 1958 yılında askere gidip 1959 yılında terhis oldu ve Kağızman’ın Camuşlu köyü ilkokulunda öğretmenliğe döndü. Camuşlu, Kağızman’ın en büyük köylerinden olduğu gibi başta Cemal Hoca, Cemal Turan olmak üzere pek çok şair ve kültür adamı yetişen bir yerdir. Belki buradaki ortamın da etkisiyle şiirler yazmaya, araştırma yapmaya yöneldi. 2 yıl bu köydeki görevinden sonra tekrar ilçesine tayin yaptırıp İncedere köyü ilkokulu öğretmeni ve müdürü görevi verildi. 1969 yılında Posof HALK EĞİTİMİ MERKEZ Müdürü oldu. 1984 yılına kadar buradaki idarecilik görevini yürütürken, Posof’u her yönüyle inceledi, halk şairlerini araştırdı, sosyal, kültürel ve dini konularda çalışmalar yaptı. 1985 yılında emekli oldu, İzmir’in Kemalpaşa ilçesine yerleşti.

  Emekli iken açık öğretim programını tamamlayarak iki yıllık önlisans eğitimi diploması aldı. İzmir Buca ilçesi Kaynaklar Köyü İlköğretim Okulu’nda tekrar göreve başladı ve intibak işlemini yaptırarak iki ay sonra görevden ayrıldı. 15.01.2010 tarihinde İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde vefat etti.

        Fehmi Bayraktaroğlu 1950 yılında Posof un Sarıdarı köyünden Niyazi kızı Saadet Hanım ile evlendi. Üçü erkek üçü kız, altı çocuğu oldu. İki oğlu öldüğü için şu anda büyük oğlu emekli öğretmen Rahmi ile üç kızı hayattadır. Çocukları.

  1. Nurten: Ev Hanımı

  2. Rahmi: Emekli Öğretmen

  3. Yazdan Mehmet: Ölü

  4. Türkan: Ev Hanımı

  5. Ruhi (Veteriner): Öldü

  6. Suzan: Hâkim: İzmir Adliyesi’nde Ticaret Mahkemeleri Başkanı.

Fehmi Bayraktaroğlu’nun eğitim, öğretim, yönetim ve kültürel etkinliği, onun Posof Halk Eğitimi merkezi müdürlüğü yıllarında hızlandı, ürünlerini vermeye başladı.

        Halka yönelik yaygın eğitim çalışmaları buradaki hizmet yıllarında başarıyla gerçekleşirken, kültürel çalışmalarının çoğu emekli olduktan sonra kitaplar halinde yayınladı.

        Posof Halk Eğitimi Merkezi Müdürü iken yaptığı yaygın eğitim çalışmalarından örnekler;

        Posof askerlik şubesi binasının yaptırılmasının sağlanması.

        Halk Eğitimi Bülteni’ni 36 sayı çıkararak hem halk kültürüne hem de örgün ve yaygın eğitime farklı hizmette bulunmuştur.

        Halk eğitimi faaliyetleri içerisinde pek çok eğitici ve öğretici kurs açmıştır.

        Modern tarım aleti olan traktörün kullanımının yaygınlaşması: böylece üretimin artmasını sağlamak amacıyla 6 aylık sürücü ve bakım kursları düzenlemiştir.

        Elektrikle çalışan değirmen yapımında teşvikçi ve öncü olmuştur.

        Arıcılığı teşvik ederek kendisi de örnek arıcılık yapmıştır.

        Fehmi Bayraktaroğlu’nun kalıcı eserlerinden bir bölümü uzun araştırmalara dayalı olan kitaplarıdır. Şimdiye kadar yayınlanmış olan eserleri şunlardır:

        1-POSOFLU ŞAİR ve OZANLAR

        İzmir- 1992, 244 sayfa

        Kendisi de şair olan Bayraktaroğlu, Posof’un tüm şair ve ozanlarını inceleyerek hepsinin hayat hikâyesinin ve önemli şiirlerini bu kitapta değerlendirmiştir.

        Posoflu 55 şair kitapta tanıtılmış, bu alanda önemli bir kaynak oluşturmuştur. Yazarın hece ve aruz vezniyle yazdığı otuz şiiri de kitapta yer almaktadır.

2-POSOF / Her yönüyle

İzmir – 1998 Hürriyet matbaası, 492 sayfa.

        Kitap büyük boy 19x28 cm olarak düzenlenmiş, Posof ilçesini tüm yönleriyle ayrıntılı biçimde tanıtmaktadır. Uzun yılların emeği sonucu yayınlanan bu eser, her Posoflunun, her araştırmacının, her kültür meraklısının elinin altında mutlaka olması gereken bir kitaptır. Kitap orijinal ve faydalı bilgilerle doludur. Bilhassa nüfus, soy kütükleri, aile incelemeleri, yerleşim alanları vb. bilgisi yönüyle mükemmeldir. İllerimiz, ilçelerimiz hakkında yazılıp yayınlanan kitaplarda böylesine ayrıntılı demografik bilgiler yoktur.

Kısaca, Posof’u; tarihi, coğrafyası, ekonomisi, eğitimi, nüfus sayımı, sosyal ve kültürel kurumlarıyla inceleyen kaynak bir eser.

  1. BEN DE AHISKALIYIM

İzmir  - 2007 Birleşik Matbaa,  96 sayfa.

        Kitap her ne kadar Şemsettin Musaoğlu tarafından yazılmışsa da, Fehmi Bayraktaroğlu tarafından düzenlenmiş, olgunlaştırılmış, belgelerle şekil verilmiş ve yayınlanmıştır. Kitap, Ahıska Türklerini durumlarını, 1944 yılındaki sürgünlerini ve 1989’daki Özbekistan Fergana olaylarında yaşadıkları dram, birinci ağızdan yazı, belge ve şiirlerle dile getirilmektedir. Bugün dünyanın değişik ülkelerinde sefil ve perişan bir halde yaşayan Ahıska Türkleri hakkında yazılmış önemli kitaplardan biridir.

  1. İMAN, İBADET, GÜZEL AHLAK

          İzmir – 2010, Birleşik Matbaası, 455 sayfa.

          Ayet ve hadisler ışığında İslam’ın üç temel esası üst başlığıyla hazırlanan bu kitap, diğerleri gibi uzun yıllar süren araştırmalar sonunda ortaya çıkmıştır.

Kur’anı ve harekesiz yazıyı çok güzel okuyan yazar, bu eseriyle İslam dini hakkında çok donanımlı bir bilgiye sahip olduğunu göstermektedir. Yazarın, İslam’ın Üç Temel esası kabul ettiği İMAN, İBADET, GÜZEL AHLAK hakkında bilinmesi gereken tüm bilgiler bu kitapta verilmektedir.

        Ayrıca, Posof’un Boşdere,  Hevat köyünden badeli aşık ÜZEYİR Fakiri ile ilgili araştırma ve şiir derlemeleri kitap haline getirilmiş olup, oğlu Rahmi  Bayraktaroğlu tarafından yayınlanacaktır.

       

                                            Düzenleyen:

                                      Eğitimci, Araştırmacı,Yazar, Şair

                                          İSMET ALPARSLAN

 

bottom of page